Wednesday, March 04, 2009

Het leven van een saisonnier

Alweer weken geleden dat we iets op onze blog hebben gezet. De verklaring is heel gemakkelijk: vacances de février. Dit zijn vier weken in februari (en maart) waarin de franse scholen vakantie hebben. Het land is opgedeeld in zones en elke zone heeft twee weken vakantie. En dat is het moment om gezellig met de kinders op wintersport te gaan. Zo ook in Risoul. Het was dus heel druk!!! en om een beeld te schetsen hier de beschrijving van een weekje.

Zaterdag: aankomstdag (en vertrekdag)

Bij zowel de skischool als de skiverhuur is dit de drukste dag van de week. We beginnen allebei om kwart voor negen en bij het naar boven rijden kom je de eerste bussen vanuit bijvoorbeeld nederland al tegen. Wat wel leuk is, is dat alle collega's ongeveer op dezelfde tijd beginnen en langs de weg kom je dus overal collega's tegen die wachten op weer een ander waarmee ze samen naar boven rijden. De andere optie is het nemen van de gratis bus die in het hoogseizoen elke dag omhoog rijdt. Maar dan ben je aan het eind van de dag ook verplicht om die weer naar beneden te nemen en hij rijdt niet tot heel laat. Daarbij is liften ook eigenlijk gewoon veel sneller. Als Marcel en ik allebei moeten werken, dan gaan we samen met ons bestelautootje naar boven.

Boven aangekomen is er een speciale parkeerplaats voor de mensen die in Risoul werken, maar daar staan vaak wel een hoop andere mensen (die hier zeker niet werken) wat af en toe wat tot frustraties leidt.

Op het werk aangekomen begint (tijdens de vakantie) soms de drukte meteen, en staan mensen al te trappelen om skies te huren (of terug te brengen) en lessen te boeken. De drukte neemt in de loop van de dag alleen maar toe en na een hele dag mensen te woord gestaan te hebben, schreeuwende mensen in de winkel ( die het niet snel genoeg vinden gaan) etc gaat de skischool om ongeveer half acht ' savonds dan echt dicht. De kassa tellen en heel erg hopen dat er geen fouten in zitten, want dan moet je pin bonnetjes met je computer gaan vergelijken en daarna loop ik over de piste naar boven om te kijken hoever marcel is. Die heeft dan meestal nog een rij in de winkel staan en ze zijn vaak niet voor 9 uur ' savonds klaar met iedereen skies aanmeten. Dan uitgeput naar beneden ( waar de kachel gelukkig al staat te branden, want nadat we de afvoerpijp hebben verandert doet hij het helemaal zoals het moet, jammer genoeg kan ie niet op tegen de kou in de ongeisoleerde muren en krijgt hij het dus alleen warm in de keuken, maar dat is op zo'n avond ruim voldoende). Stokbroodje met gebakken ei en hop naar bed.

Zondag
Zondag weer vroeg op want de dag begint al om half negen. De dag begint druk! Gestresste mensen van wie de gereserveerde lessen al om negen uur beginnen etc. Tegen de lunch wordt het bij de skischool wat rustiger en ook meestal in de skiwinkel. Al komen veel engelsen pas op zondag aan, dus daar gebeurt toch ook nog wel het een en ander. De middag is rustig en stil, maar na de eerste lessen komen vaak al de eerste klachten; Kind heeft het koud, kind was te laat en heeft de les gemist, leraar was niet aardig etc. Ongeveer de helft van de klachten is terecht, de andere helft niet. Dus het is vooral meeveren en vriendelijk blijven. We geven geen geld terug, alleen als iemand een doktersverklaring heeft. Zondag op tijd thuis ( 8 uur) en uitgeput naar bed.

Maandag
Een rustige dag. Vooral gevuld met klachten, en voor Marcel met mensen die skies willen ruilen. In de eerste weken van de vakanties waren er wel heel veel telefoontjes bij de skischool om informatie, lessen voor de volgende weken te boeken etc. Nu, de laatste week is het doodstil (behalve af en toe een verdwaald persoon die een prive les wil boeken, wat niet kan want we zitten tot zaterdag vol) Marcel heeft meestal maandagmiddag vrij, dus ik lift naar beneden of neem de gratis bus.

Dinsdag
Vrije dag!!!! Uitslapen en vooral veel nuttige dingen doen ( verzekering regelen, we zitten nu eindelijk in het sociale systeem) etc en nadenken over de toekomst ( hoe verder het huis isoleren, wat te doen aan werk in de zomer etc) en boodschappen doen.

Woensdag
Sjacherijnig opstaan. Nog veel te moe. Rustig weer aan het werk. Veel mopperende klanten bij de skischool en het tellen van de medailles ( zie vrijdag). Ook zijn op woensdag, donderdag en vrijdag skislalom wedstrijden waar elke franse (jonge) skier aan mee wildoen en een zo goed mogelijke tijd wil neerzetten. Er is een hoop competitie. Dus elke woensdag, donderdag en vrijdag worden er veel kaartjes voor deelname aan die wedstrijden verkocht. Tegen woensdag komen ook de gebroken armen en benen en de griepjes en wordt er veel geld terug gevraagd ( waarbij men niet meer dan een tegoedbon krijgt)

In de skiwinkel is het meestal rustig. Vaak saai zelfs met af en toe het verkopen van een skibril of het omruilen van wat skies.

Donderdag, zie woensdag
Daarnaast was er de eerste twee weken s'avonds ook een fakkeltocht en kwam ieder kindje zich daarvoor inschrijven en een vaak niet zo goed werkend flikkerlampje kopen.

Vrijdag
Medaille en retourdag
Voor veel mensen in vrijdag de laatste skidag, dus iedereen komt op het allerlaatste moment nog even zijn of haar skies terugbrengen. De skiwinkel is dus wat langer open ( uur of half acht) en daarna moeten de skies nog snel gewaxt worden. Ook zaterdag komen veel mensen hun spullen nog terugbrengen, vaak net tegelijk met de mensen die nieuwe spullen komen halen. In de skischool is het vrijdag heel de dag een komen en gaan van kindjes ( en soms ook volwassenen) die de test aan het einde van de lessen die van zondag t/m vrijdag duren hebben gehaald. Ze komen dan een uur in de rij staan om een stempel te krijgen en een soort broche dat hoort bij hun niveau te kopen voor 6 euro. Heel veel blije en trotse gezichten wat wel heel leuk is na een aantal dagen gemopper en geklaag. De opbrengsten gaan naar de arbeidsongeschiktheidsverzekering van de skileraren. Daarnaast horen bij de slalomwedstrijden ook medailles, dus die komen er ook tussendoor. Uiteindelijk 's avonds moe naar huis om de volgende ochtend weer aan de zaterdag te beginnen.

Al met al een hele ervaring. De weekenden zijn heel druk, maar wel het leukst omdat men dan nog opgewekt en blij is en de tijd lekker snel gaat. De overige dagen zijn vooral saai, maar vaak met de collega's wel gezellig!!

Gezond eten schiet er meestal een beetje bij in en gelukkig heeft marcel vaak wat extra halve dagen vrij anders zou er van het schoonmaken ook niets komen.

Na een extra dikke salarisstrook (nog nooit zo blij geweest met wat meer geld, waarschijnlijk omdat het voelt alsof je het echt verdiend hebt) hebben we nu nog 1 vrijdag te gaan en daarna treedt de rust, de vrije dagen, het meer skieen etc weer in.

EN het wordt alweer lente: zonder jas in het zonnetje lunchen: Heerlijk!!

No comments: