Tuesday, April 21, 2009

En dan.........

Bijna is het zondag 26 april en dan is het Fin de saison! Dan zitten de 5 maanden als saisonniers er op. Een hele ervaring op het gebied van Franse werkcultuur en taal. Met veel ups en natuurlijk ook wat downs hebben we de afgelopen werkperiode als zeer positief ervaren. 

En dan nu? 7 maanden 'rentenieren' van de berg geld die we hebben verdiend als saisonniers en wachten tot december 2009? Daar is een kort en bondig antwoord op: dat lukt niet. Nog wat bijverdienen als zomersaisonniers? Hmmm...... nee. Met onze cv's onder de arm opzoek naar vaste banen, waarmee we onze goede opleidingen en flinke dosis ervaring ten gelde kunnen maken misschien? Los van mogelijke (taal)barrières daarbij, zijn we niet naar Frankrijk gegaan om op die wijze 'carrière te maken'. Maar wat dan wel? We zijn opzoek gegaan naar een idee dat bij ons nieuwe leven past. Belangrijk daarbij moe(s)t zijn dat het integratieproof, kleinschalig en ook uitdagend is, maar waar we bovenal blij van worden. 

En waar worden wij blij van? We hebben hieronder in een eerdere foto van Mijke al een tipje van de sluier opgelicht. Voor de fervente liefhebber was de handeling die Mijke uitvoert ongetwijfeld duidelijk, maar voor diegene die nu nog steeds met de vraag zitten, is hier het antwoord: WIJ GAAN STROOPWAFELS VERKOPEN! 

Onder de naam Gaufres d'or gaan wij de (toeristen)markt van de Guillestrois, Embrunais, Brianconnais en Pays des Ecrins laten genieten van de overheerlijke geur en smaak van deze specialité Hollandaise. Gaufres d'or is een beproefde formule die inmiddels in meerdere gebieden in Frankrijk bij Fransen, maar ook toeristen uit Duitsland, Italië, Zwitserland en natuurlijk Nederland in de smaak valt. Ook hier is er al op kleine schaal geproefd. Wij hebben de Gaufres d'or inmiddels aan meerdere smaaktesten van onze collega's en buren onderworpen. Conclusie: ze eten hun vingers erbij op. Wij hebben er alle vertrouwen in dat ook hier binnenkort de slogan Gaufres d'or: j'ador! gaat gelden.

Voordat we un premier sachet Gaufres d'or of une grande Gaufre chaude kunnen verkopen moe(s)ten we flink wat activiteiten verrichten. Natuurlijk inschrijven bij de Franse KvK als auto-entrepreneur en moet er bij de prefecture een ambulantenvergunning worden aangevraagd. Maar ook andere acties uit ons ondernemingsplannetje, genaamd LEUK, GEWOON DOEN! pakken we op. Zo ligt het financiële plan er, is de omzetprognose reëel, gaan we de potentiële afzetmarkten (campings, brocantes, foires, dagrecreatie etc) benaderen. 
Een heel belangrijke onderdeel is nog de toestemming van de verschillende burgermeesters. Maar ja, wie kan er nu nee zeggen tegen zo'n overheerlijke gaufre........ Met de toestemming van de burgerlijke vaders om op de markten in hun steden of dorpen te mogen verkopen ben je er nog niet. Op de markten geldt er natuurlijk anciënniteit voor de 'oudere garde' onder de marktlieden. Maar zijn er altijd plaatsen over voor de 'nieuwelingen', die dan bijvoorbeeld per loterij of door de marktmeester worden toebedeeld aan wie het eerst komt in de vroege ochtend. Het proces van het verkrijgen van de marktplaatsen wordt er een van creativiteit, enthousiasme en doorzettingsvermogen. Maar daar ontbreekt het ons niet aan, dus is succes uiteindelijk verzekerd.
23 mei gaan we de volledig tot in de puntjes verzorgde professionele kraam (zie foto, helaas niet met de eend), inrichting en toebehoren ophalen.  Dan gaan we een week lang testbakken en (laten)proeven. Per 1 juni gaan we operationeel de 
lucht in en als het aan ons ligt staan we die maandagochtend op de markt in Guillestre.


1 comment:

Constant(ino) said...

Hé Mijke! Een beetje rondneuzend op Twitter kom ik jou en je blog tegen. Heb zojuist het verhaal over jullie plan gelezen. Lijkt me echt iets dat succes moét hebben in die regio. Ik zal in Brazilië voor jullie duimen. Jammer dat die eend er niet bij hoort; alleen al daarop zou ik vallen. Maar wie weet? Hartelijke groet van Constant(ino) Coolsma in Mariana MG, Brasil